K-IDE support forum
Find all information about Kawasaki's Integrated Development Environment

Error when loading interface panel to robot

#1 by Mariangelo , Mon Oct 23, 2023 8:39 pm

When I try to load the interface panel onto the robot from my project opened in K-IDE an error occurs. It's a robot from the company I work for and it works fine, model FS030L-A001. I was wondering if it could be a problem due to the fact that the interface panel is running on the display so it doesn't allow me to change it. I thought about this since the same problem occurs when you modify a running program or an autostart program and they need to be aborted and killed.

What I did was just editing a pilot lamp signal and then I clicked "send interface panel to robot". Is there something wrong or missing from what I did?

Best regards,

Mariangelo


Mariangelo  
Mariangelo
Posts: 8
Date registered 07.26.2023


RE: Error when loading interface panel to robot

#2 by cquante , Wed Oct 25, 2023 8:07 am

Dear Mariangelo,

the FS030 robot is a very old robot. Is it a D(+) controller?

From D to E controller something changed in the interface panel data. I still did some changing for the D controller regarding IFP in the past.


Christian Quante
Technical Sales
Sales Department

Kawasaki Robotics GmbH
Rheiner Landstrasse 195A • 49078 Osnabrück
Germany


 
cquante
Posts: 281
Date registered 12.20.2019


RE: Error when loading interface panel to robot

#3 by Mariangelo , Thu Oct 26, 2023 7:06 pm

How do I find out what controller model it is? Is it possible to tell from the serial number on the back?


Mariangelo  
Mariangelo
Posts: 8
Date registered 07.26.2023


RE: Error when loading interface panel to robot

#4 by dodasch , Thu Oct 26, 2023 8:08 pm

i had the same problem today, i got 9 erros while sendig the IF-Panel

If you activate or add the Label (Seitentitel) for your IF-Panel Sites, the E-Controller will deal with it.
The D-Controller can't, it was not implemented (at least on the software version I work with)


dodasch  
dodasch
Posts: 1
Date registered 10.25.2023


RE: Error when loading interface panel to robot

#5 by Mariangelo , Fri Oct 27, 2023 6:31 am

Same, 9 errors


Mariangelo  
Mariangelo
Posts: 8
Date registered 07.26.2023


RE: Error when loading interface panel to robot

#6 by cquante , Wed Nov 01, 2023 8:28 am

Thank you for your report!

If K-IDE identified the controller as a D controller, titles of the if panel will not be transferred. So it seems that in your case the controller is not identified as a D controller.

Can you tell me the AS version found in the AS file header?

K-IDE identifies the following text in AS file header as D-con:
: UAS[0-9A-Z@]+
: AS[0-9A-Z@]+

Example:
.*USER IF AS : UAS01G0031P 2012/04/03 18:27


Christian Quante
Technical Sales
Sales Department

Kawasaki Robotics GmbH
Rheiner Landstrasse 195A • 49078 Osnabrück
Germany


 
cquante
Posts: 281
Date registered 12.20.2019


RE: Error when loading interface panel to robot

#7 by Mariangelo , Wed Nov 01, 2023 5:15 pm

This is what I got

.***************************************************************************
.*=== AS GROUP === : AS_0140020Q 2005/09/07 13:25
.*USER IF AS : UAS0140020Q 2005/09/07 12:38
.*USER IF TP : UTP0140020Q 2005/09/07 12:55
.*ARM CONTROL AS : AAS0140020Q 2005/09/07 13:00
.*USER IF AS MESSAGE FILE : MAS10020QEN 2005/09/07 12:24
.*USER IF TP MESSAGE FILE : MTP10020QEN 2005/09/07 12:26
.*ARM DATA FILE : ARM0140020Q 2005/09/07 11:59
.*USER IF IPL : UIP01310000 2004/09/28
.*ARM CONTROL IPL : AIP01250000 2004/09/10
.*=== SERVO GROUP === : SV_0400000Z 2005/07/11 09:16
.*ARM CONTROL SERVO : ASV0400000Z 2005/07/11 09:16
.*SRV DATA FILE : ASP0400000Z 2005/07/11 09:08
.*ARM CONTROL SERVO CONT. : ASC0400000Z 2005/07/11
.* [Shipment setting data]
.*There is no Shipment setting data.
.***************************************************************************


I'm currently using version 1.1.1.0 of K-IDE. Could this be the cause of the problem?



Mariangelo  
Mariangelo
Posts: 8
Date registered 07.26.2023

Last edited 11.01.2023 | Top

RE: Error when loading interface panel to robot

#8 by cquante , Thu Nov 02, 2023 6:39 am

An older version of K-IDE may not indicate the D-con correctly or may not include the special D-con IFP handling (page title and others).

To find out how K-IDE indicates the controller, please take a look at the connection info that is displayed when K-IDE has connected to the controller. It should look like this:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 

KROSET R01 [127.0.0.1:9105]: Connection successful.
 
Robot type: FS030L-A001
Controller type: D
Firmware: 01G0031P
Number of axis: 6
Robot language: English
Date / Time on the robot 11/2/2023 6:34:57 AM
Connection speed: 1405 ms
KRCC version: 2.0.1.1005
 
 


Christian Quante
Technical Sales
Sales Department

Kawasaki Robotics GmbH
Rheiner Landstrasse 195A • 49078 Osnabrück
Germany


 
cquante
Posts: 281
Date registered 12.20.2019


RE: Error when loading interface panel to robot

#9 by Mariangelo , Sun Nov 05, 2023 10:25 pm

The solution to this problem is using a more recent version of K-IDE, I used 1.1.3.0. Unfortunately this brought me another problem that is when I upload a program using the new version the robot does not read the project anymore and I have to set the prime program again otherwise the robot won't start. But I'll make a new post for this.


Mariangelo  
Mariangelo
Posts: 8
Date registered 07.26.2023


   

How to effectively control the program steps performed in kawasaki robots before error?
MVWAIT and HERE/DEST problem



Xobor Xobor Community Software
Datenschutz